Home

OUI downloaden

Queries FAQ

Invoeren van data

Een filmvoorstelling invullen

 

Het invullen van de details van een Filmvoorstelling in een nieuw document verloopt in zeven stappen. Het document is al eerder gecreëerd.

  1. Datum invullen
  2. Filmprogramma invullen
    Een enkele film
    Optreden van een artiest, revue, operette
    Film in een variétévoorstelling
    • Een samengesteld programma
  3. Locatie invullen
    Bioscoop
    Standplaats
  4. Publicatie invullen
  5. Andere informatie toevoegen
  6. Twijfelgevallen en problemen vermelden
  7. Opslaan en afsluiten

Stap 1: Datum invullen
Vermeld altijd de vrijdagdatum, ook als je de krant van donderdag als bron gebruikt. Noteer de vrijdagdatum eveneens als de film pas later in de week wordt vertoond. Geef in dat geval een toelichting bij Opmerkingen: alleen op zondagochtend, alleen op zondag en woensdag, vanaf maandag. De datum is een verplicht veld. Zonder datum bestaat een voorstelling niet.
In XMetal voer je de datum in als jjjj-mm-dd. Je kunt ook gebruik maken van van de knop Add Date Afbeelding:XmetalDatum.jpg
Als een film prolongeert, kun je hier desgewenst ook de datum van de volgende week invullen; dat scheelt tijd. Zet de cursor achter de eerder ingevoerde datum en druk op Enter. Er verschijnt dan een nieuwe regel voor een extra datum.
Uitzondering: bij reizende bioscopen vermelden we de precieze datums van de voorstellingen.

Terug naar boven


Stap 2: Filmprogramma invullen
Een programma kan bestaan uit een of meer filmtitels, maar ook uit een combinatie van films en enkele artiesten.

Een enkele film

  1. Klik in XMetal in het blok Programma op de knop Afbeelding:XmetalProgrammaFilm.jpg
  2. Je krijgt dit zoekscherm te zien:
    Afbeelding:zoekscherm.jpg
  3. Zoek in 'Full text search' op het meest unieke woord uit de titel. Maak bij voorkeur gebruik van een asterisk (*) achter het woord om op een deel van het woord te zoeken, bv tarz* Een asterisk vóór een zoekwoord is niet toegestaan.
    Wees er ook op bedacht dat de titel onder een iets andere spelling kan bestaan (weezen - wezen, mensch - mens).
    • Als je teveel zoekresultaten krijgt (er worden er 100 getoond), klik je op de link Refine search en ga je op meerdere woorden uit de titel zoeken door AND (in hoofdletters) tussen de woorden te zetten, bv 'tarzan AND tiger' of 'tarz* AND tig*'.
    • Je kunt ook in 'Search in specific fields' op meerdere woorden uit de titel zoeken door elk woord in een apart zoekveld in te vullen (je kunt het rolmenu hierbij op Anywhere laten staan of Docatotitel selecteren).
    • Bij moeilijke gevallen, vooral in de periode voor 1928, kun je beter in OUI zoeken vanuit de map Repository. Je hebt grote kans dat je aanknopingspunten vindt in een andere voorstelling.
  4. Kies uit de zoekresulaten de precieze filmtitel(variant) die werd vertoond:
    • Alfabetiseer de zoekresultaten op ID-nummer, zodat je kunt zien welke titelvarianten bij elkaar horen. Titelvarianten hebben hetzelfde ID-nummer met een extensie (voorbeeld: Film4325 heeft een titelvariant met ID Film4325.1).
    • Alfabetiseer de zoekresultaten ook op titel, zodat je gelijknamige titels herkent.
    • Zodra je op een zoekresultaat klikt, krijg je een previewscherm te zien van deze filmtitel met extra informatie. Via het pijltje linksboven Afbeelding:Backknop.jpg keer je terug naar de zoekresultaten.
    • Kies de juiste titelvariant zoals die in de bron staat vermeld en klik op OK.
    • Voor de link staat "{nr}". Hier hoef je niets in te vullen, tenzij er meer programma-onderdelen zijn en de volgorde hiervan bekend is.

Attentie: hoe vermeld ik jeugdvoorstellingen?

Terug naar boven

Optreden van een artiest, revue, operette
Een niet-filmisch, live programma-onderdeel noteer je als volgt:

  1. Klik in XMetal in het blok Programma op de knop Afbeelding:XmetalProgrammaOptreden.jpg
  2. Er verschijnt een lege regel:
    Afbeelding:XmetalNieuwOptreden2.jpg
  3. Bij {nr} hoef je de nummering niet in te vullen tenzij de volgorde bekend is (vul dan 1 in bij het eerste optreden, 2 in bij de tweede, etc.)
  4. In het veld Optreden vul je de titel van de act in zoals deze letterlijk in de bron wordt aangekondigd.
    Bv. Massimiliano Truzzi, de prins der moderne jongleurs.
    Revues vermelden we tussen dubbele aanhalingstekens:
    Afbeelding:XmetalOptredenIngevuld2.jpg
  5. Het veld Toelichting is voor extra informatie als: ging niet door, ernstige valpartij, elders opgetreden onder de naam Prins Gandalf.

Als er geen artistennaam of geen titel van de act bekend is (er staat bijvoorbeeld: "vooraf: leuk variétéprogramma"), maak je geen notitie van het optreden.

Film in een variétévoorstelling
Bij een variététheater weten we soms wel wie er met films optrad en hoe dit programma-onderdeel heette, maar niet welke films er te zien waren. In dat geval vermelden we bij Optreden de naam van de artist-vertoner (Madame Olinka) en de titel van het optreden (Levende Photographieën). Bij Toelichting plaatsen we het trefwoord "film".

Terug naar boven

Een samengesteld programma

Afbeelding:SamengesteldProgramma.jpg Met dit pictogram wordt in de preview van OUI een samengesteld programma met meerdere programma-onderdelen aangeduid.

Er zijn bioscopen die in de jeugdvoorstelling of in het matinee dezelfde film vertonen als in het avondprogramma. Of ze draaien 's middags slechts één van de twee films uit de avondvoorstelling. In dergelijke gevallen laten we een afzonderlijke vermelding van de jeugdvoorstelling of het matinee achterwege. We registreren alleen het vaste programma (met double bill), dat blijkbaar in verschillende varianten wordt aangeboden gedurende de week.
Als je een probleem hebt tijdens de invoer, kijk dan ook eens bij FAQ voor de oplossing op veelgestelde vragen.

Terug naar boven


Stap 3: Locatie invullen

Bioscoop
Deze link is als het goed is al aanwezig doordat je de template van de bijbehorende bioscoop hebt geselecteerd. Is deze link echter nog niet aanwezig, klik dan op Afbeelding:XmetalLink.jpg en zoek naar de bioscoop op dezelfde manier als hierboven bij filmtitel. Wil je alleen op de eerste paar letters zoeken, toets dan hierna een asteriks (*), bv cine*. Een asteriks vóór een zoekwoord is niet toegestaan.
Stuur vervolgens een e-mail naar de eindredacteur met het verzoek tot aanmaak van een nieuwe template voor deze bioscoop zodat je deze link niet elke keer opnieuw hoeft aan te maken.
Het kan ook voorkomen dat een voorstelling niet in een bioscoop plaatsvindt, maar op een andere locatie, bv op de markt of op de kermis. Je kan deze locatie dan invullen bij:

Standplaats
Alleen als de voorstelling niet plaatsvindt in een gewone bioscoop, maar bijvoorbeeld op de kermis in een reizende bioscoop, gebruik je dit blok om een andere locatie toe te voegen:

  1. Kies als template filmvoorstelling.xml, dus geen template van een bioscoop
  2. Klik in het blok Standplaats op Afbeelding:XmetalPlusbutton.jpg. Je komt terecht in een zoekscherm.
    Je zoekt hier naar een adres. Dit bestaat uit een straatnaam + -nummer en een stadsnaam. Je kan dus op een van de twee zoeken. Selecteer het juiste adres en klik op OK.
    Kun je het juiste adres niet vinden, meld dit dan via de e-mail.
  3. Nadat je de link hebt gelegd, zie je dat er onder de link 2 extra velden zijn bijgekomen:
    • accomodatie info: indien bekend kan je hier informatie kwijt over de tent of het lokaal waar de voorstelling plaatsvindt.
    • zakelijke info: indien bekend kan je hier zakelijke informatie vermelden over pachtgelden, recettes, de kosten en baten van dit programma.

Afbeelding:ReizendeBioscoop.jpgMet dit pictogram wordt in de preview van OUI een voorstelling die niet in een bioscoop plaatsvindt weergegeven.

Terug naar boven


Stap 4: Publicatie invullen
Deze link is als het goed is aanwezig in elke template en geeft de informatie van de gebruikte bron weer, bv Telegraaf (geen datum) of Utrechtsch Nieuwsblad (geen datum).
Is deze link echter nog niet aanwezig, klik dan op Afbeelding:XmetalLink.jpg en zoek naar de juiste bron die je gebruikt, bv Telegraaf (geen datum).
Stuur een e-mail naar de eindredactie met het verzoek tot aanpassing van de template.

Terug naar boven


Stap 5: Andere informatie toevoegen
Indien bekend, kun je de volgende velden invullen beneden het datumveld. Het zijn vaak interessante details over de filmvoorstelling, waarop iemand moet kunnen zoeken.

  1. Naam voorstelling: als de voorstelling een specifieke naam heeft (bv kerstvoorstelling, Sinterklaas-voorstelling, jeugdbioscoop) vul je die hier in.
  2. Opmerkingen: bijzonderheden over deze voorstelling. Tevens vermeld je hier:
    • Entreeprijzen. Twee keer per jaar entreeprijzen vermelden is meestal voldoende. Vermeld daarbij altijd het trefwoord "prijs" of "prijzen". Het noteren van prijzen kun je heel eenvoudig doen: "prijs 30 60 100 c." is voldoende. Of: "prijzen middag 20, 30, avond 25 40 70 c." Je hoeft niet te vermelden welke prijs voor welke rang geldt.
    • Orkest. Vermeld de naam van de vaste kapelmeester of dirigent indien bekend, bij voorkeur in het voorjaar en in het najaar. Noteer hierbij steeds het trefwoord "orkest" of "muziek".
    • Kleuren. Als je in een advertentie leest dat de film in kleuren wordt vertoond (een praktijk die voor 1930 niet ongewoon was), vermeld je het trefwoord "in kleuren".
    • Explicateur. In de periode voor 1920 (en soms daarna) is de explicateur een bekend verschijnsel in de bioscoop. Als de persoon wordt genoemd in de advertentie, vermeld dit dan met het trefwoord "explicateur", bijvoorbeeld: explicateur Louis Hartlooper (geen toevoegingen als de heer of mevrouw).
  3. Als je tijdens de invoer een filmtitel tegenkomt, die slecht of niet geïdentificeerd blijkt te zijn in CCC, dan vermeld je alle extra informatie uit de advertentie (bv over acteurs of regisseur) in je Redactiecommentaar. Vermeld: krant + filmtitel + informatie.
    Voorbeeld: UN Brandend zand (met Reginald Denny).

Terug naar boven


Stap 6: Twijfelgevallen en problemen vermelden
Loop je bij het invoeren van een filmvoorstelling tegen een twijfelgeval aan, bv je twijfelt of je de juiste film hebt geselecteerd, maak hier dan altijd een notitie van in het commentaarveld van de redactie:

  1. Klik in het filmvoorstellingsdocument in de menubalk van XMetal op Afbeelding:XmetalCommentaarToevoegen.jpg (of kies in de menubalk 'docato' (ALT-D), commentaar toevoegen) → je springt naar de onderkant van het document en je cursor staat nu in het tekstveld Redactiecommentaar.
  2. Noteer je opmerkingen in het veld Redactiecommentaar:
    • Noteer eerst de afkorting voor je bron: Telegraaf = TG, Utrechtsch Nieuwsblad = UN.
    • Vermeld vervolgens altijd de titel zoals die letterlijk in de bron staat.
    • Vervolgens meld je dmv een van de Afkortingen wat het probleem is.

Voorbeeld 1. UN Verborgenheden van Parijs IT [er zijn bijna identieke titels waaruit je nauwelijks kunt kiezen]
Voorbeeld 2. 1: UN Het brandmerk (Amerikaansch drama uit het Indianenleven, 2 acten) NG / 4: UN Voor 25 dollar in de leeuwenkooi (comedie Vitagraph) NG [dit zijn niet-gevonden films met hun plaats in het programma en enkele details voor identificatie]

Terug naar boven


Stap 7: Opslaan en afsluiten

  1. Toets CTRL+S of klik Save Afbeelding:Save2.jpg of ga meteen door naar stap 2:
  2. Toets CTRL+W (of CTRL-F4) of klik rechtsboven op het onderste Afbeelding:Kruisje.jpg. Gebruik bij voorkeur de sneltoetsen.

Terug naar boven