Home

OUI downloaden

Queries FAQ

Cinema Context

FAQ Vraag en antwoord

 

  1. Hoe verwijder ik een aangemaakte filmlink?
  2. Filmtitel staat er niet tussen
  3. Er zijn identieke filmtitels
  4. Is het een titelvariant?
  5. Is het een filmserie?
  6. Er zijn gelijknamige bioscopen
  7. Hoe vermeld ik jeugdvoorstellingen?
  8. Hoe verwerk ik Cineac voorstellingen?
  9. Moet ik bijprogramma's vermelden?
  10. Hoe vul je een reizende bioscoop in?
  11. Hoe voeg je een film zonder identificatie toe?
  12. Hoe zoek ik alle speelfilms uit 1938 waarvan het veld Jaar niet is ingevuld?
  13. Hoe vind ik alle speelfilms uit 1939 waarvan het veld Land niet is ingevuld?
  14. Hoe voeg ik de vertoning van de eerste geluidsfilm toe aan een bioscoop-document?
  15. Wat is een akte?
  16. Wie is wie
  17. Hoe zoek ik op datum?
  18. Hoe vermijd ik de autonummering van een nieuwe document?
  19. Welke sneltoetsen kan ik gebruiken?
  20. Hoe exporteer je data?


1. Hoe verwijder ik een aangemaakte filmlink?

Een link naar een filmtitel (in een xml-document) haal je weg door in XMetal de cursor ergens in de linktitel te plaatsen en vervolgens op het minteken boven in de menubalk van XMetal te klikken: Afbeelding:XmetalDeleteLink.jpg
Als de link nog vers is, dus je hebt 'm net aangemaakt, dan kun je 'm ook weghalen met de correctie-knop, het kromme pijltje boven in de menubalk van XMetal: Afbeelding:XmetalCorrectieknop.jpg

2. Filmtitel staat er niet tussen
Bij het invoeren van een filmvoorstelling kan het gebeuren dat je de gezochte filmtitel niet vindt. Probeer eerst beter te zoeken. Zoek op het meest unieke woord uit de titel. Probeer ook dmv asterisk * op delen van het woord te zoeken.
Krijg je teveel zoekresultaten, specificeer dan je zoekopdracht in de velden "Search in specific fields".
Als je de filmtitel nog steeds niet kunt vinden, klik dan op de knop Afbeelding:XmetalCommentaarToevoegen.jpgin de menubalk van XMetal. Je komt terecht in het tekstveld Redactie commentaar aan de onderkant van het document. Vermeld hier dat je de filmtitel (bijv. Moeder gaat op stap) uit de krant (bijv. Telegraaf) niet gevonden (NG) hebt: TG Moeder gaat op stap NG. Vermeld altijd zoveel mogelijk bruikbare gegevens uit de bron die behulpzaam kunnen zijn bij het identificeren van de film; noteer die tussen haakjes achter de titel: TG Moeder gaat op stap (met Fien de la Mar) NG.
Zie ook Afkortingen

Terug naar boven

3. Er zijn identieke filmtitels
Sommige films hebben - bijna - dezelfde titel of titelvariant. Indien mogelijk maak je je keuze op basis van het vermelde jaartal achter de filmtitel. Biedt dit geen uitsluitsel, kijk dan in het keuringsdossier: zoek in de map CCFdossiers (in OUI) via de knop Afbeelding:Searchknop.jpgop de filmtitel. Je krijgt als het goed is dezelfde zoekresultaten. Je kunt ze nu een voor een bekijken in OUI en je beschikt zo over extra keuringsinformatie om je keuze te maken. Ga er hierbij van uit dat een film niet vertoond kan zijn voordat ie gekeurd is. (NB: De filmkeuring begint in april 1928; deze opmerking geldt dus alleen voor de periode vanaf 1928.)
Voeg de juiste link toe op het Voorstellingsdocument, maar maak hier wel ook altijd melding van in het redactiecommentaar: TG [titel] IT.
Als je denkt dat er per ongeluk twee documenten voor dezelfde film in CCC zitten, meld dit dan bij de redactie.
Zie Dubbele titels ontdubbelen
Zie ook Afkortingen

Terug naar boven


4. Is het een titelvariant?
Soms vind je niet de precieze titel uit het programma, maar wel een titel die er erg veel op lijkt. Het kan dan een titelvariant zijn van een bestaande filmtitel uit de CCC-database. Het gebeurt ook wel dat je met behulp van de programmagegevens de originele filmtitel kunt traceren in CCC, maar de vermelde titelvariant ontbreekt in CCC.
Noteer de titel uit het programma dan in het veld Redactiecommentaar en maak een link naar de film waarvan je vermoedt dat die juist is. Meld dit geval als volgt in het redactiecommentaar: TG Twee wezen TV. In de correctiefase wordt deze melding gecontroleerd en de variant zonodig toegevoegd.
Zie ook Afkortingen
Het is alleen nodig om een opmerking te maken over een titelvariant als er sprake is van een duidelijk verschil tussen de twee titels. Als de orginele titel bijvoorbeeld luidt 'De godin van de jungle' en in de advertentie staat 'Godin der jungle', dan is een opmerking overbodig.
Kijk hier voor de richtlijnen wanneer je een titelvariant moet toevoegen aan het filmdocument en wanneer juist niet; dit geldt alleen voor de correctiefase.

5. Is het een filmserie?
Tussen 1915 en 1923 ligt het tijdperk van de serial: een lange speelfilm met een doorlopende verhaallijn, die in opeenvolgende afleveringen wordt vertoond. Van een aantal serials zijn de titels van de losse afleveringen ook in het Nederlands bekend en in CCC opgenomen. In dat geval kunnen we bij een voorstelling een link maken naar de aflevering. Helaas blijkt steeds weer dat deze afleveringen in verschillende bronnen telkens onder andere namen worden aangekondigd. Bovendien komt het voor dat afleveringen de ene keer worden samengevoegd tot een enkele episode, de andere keer niet. Waarschijnlijk wist men het indertijd ook niet precies en handelde men naar eigen goeddunken. In CCC maken we daarom liever een link naar (de Nederlandse titelvariant van) de hoofdtitel, niet naar de losse aflevering. In het veld Opmerkingen of in het Redactiecommentaar bij de filmvoorstelling vermelden we wel de titel van de aflevering en ook het volgnummer zoals in de bron staat. Een link naar de aflevering is alleen zinvol als er geen enkel misverstand kan bestaan over deze identificatie. .
Indien het nodig blijkt een nieuw document voor een filmserie toe te voegen, lees dan eerst de opmerking bij Nieuwe film aanmaken

6. Er zijn gelijknamige bioscopen
In principe zul je dit probleem niet vaak tegenkomen aangezien je met voorgebakken templates werkt waarin de bioscoop al is opgenomen. Maar, voor het geval dat:
Klik op het voorstellingsdocument op de knop Afbeelding:XmetalLink.jpg achter Bioscoop. Zoek in het zoekscherm naar de bioscoop. Door op de verschillende opties uit de zoekresultaten te klikken, krijg je een preview van dit zoekresultaat. Kijk of je met deze extra informatie (bv actieve jaren) de juiste keuze kunt maken.
Ben je nog steeds niet 100% zeker, meld je twijfelgeval dan aan Karel.

Terug naar boven

7. Hoe vermeld ik jeugdvoorstellingen?

8. Hoe verwerk ik Cineac voorstellingen?
Cineac heeft vaak een algemeen programma met actualiteiten en korte films. We hebben besloten om details over het programma achterwege te laten. Je maakt voor elk jaar wel een algemeen document aan voor het actualiteitenprogramma in Cineac: vul bij Datum voorstelling de eerste en de laatste dag van het jaar in, gescheiden door Enter. Vervolgens vink je het hokje bij Ononderbroken Periode aan. In het veld Naam Voorstelling vermeld je "Actualiteiten". Dit betekent logischerwijs dat je actualiteiten in Cineac niet meer elke week hoeft te verwerken.
Let op: als er naast of in plaats van de actualiteiten een lange film wordt vertoond in Cineac, dan verwerk je deze wèl. Je behandelt dit als een gewone filmvoorstelling en maakt hier een apart nieuw filmdocument voor aan.

9. Moet ik bijprogramma's vermelden?
Vanaf het begin van de jaren '20 is er meestal een duidelijk onderscheid tussen voorprogramma en hoofdprogramma. Als er onmiskenbaar een hoofdfilm of een double bill vermeld wordt, dienen we ons daarop te richten bij het invoeren. Bijprogramma's met korte films zijn in de jaren '20 en later meestal goed herkenbaar - en dan nemen we ze niet op. Soms is het onderscheid tussen hoofd- en bijprogramma ook in latere periodes minder duidelijk: bijvoorbeeld als er een 'extra' wordt vertoond. Het lijkt dat dit voor verschillende steden een verschillende betekenis heeft: bij Rotterdamse programma's blijken 'extra's' (iig eind '20 en '30) lange films. In Amsterdam zou een 'extra' eerder een 'klucht' of andere 2-acter zijn. Let dus op!
Vóór 1920 wordt dat onderscheid steeds lastiger, omdat programma's dan vaak een mengeling zijn van verschillende korte en half-lange films (3-akters). Tussen 1915 en 1922 zit een grijs gebied. Daarom de richtlijn: films met een duidelijke titel (dus geen algemene aanduidingen als journaal, klucht e.d.) proberen we voor 1920 zo veel mogelijk te identificeren of anders te vermelden in het commentaar. Zet er altijd bij uit hoeveel acten (bedrijven, afdelingen) de film bestaat. Het is niet erg als je een- en twee-akters niet kunt vinden, maar vermeld wel de titel, bijv.: Billie gaat op stap (klucht met Billie Ritchie, 1 act).
Als je 3- of 4-akters met behulp van informatie uit de advertentie kunt identificeren, maak dan een nieuwe titel aan.

Terug naar boven

10. Hoe vul je een reizende bioscoop in?
Reisbioscopen hebben geen vast adres. Het zijn kleine ondernemingen die films vertonen op steeds wisselende locaties. We weten vaak alleen waar en wanneer ze hun voorstellingen hebben gegeven, maar niet welke filmtitels ze hebben vertoond. Dit stelt bijzondere eisen aan het registreren van dergelijke voorstellingen. Een andere moeilijkheid is dat een exploitant dezelfde attractie onder verschillende namen kan aanbieden; we mogen de onderneming en de uitgebate attractie niet met elkaar verwarren. Een voorstelling van een reizende bioscoop vul je in op een document voor de filmvoorstelling. De volgende velden zijn belangrijk:

De drie velden Datum, Standplaats en Rechtspersoon zijn verplicht. Zonder Datum en Standplaats kan er helemaal geen voorstelling zijn. Het kan echter wel eens voorkomen dat de rechtspersoon niet bekend is.

Terug naar boven

11. Hoe voeg je een film zonder identificatie toe?
Deze handeling is alleen geschikt voor ervaren, all-round redacteuren. Sommige filmtitels komen we meer dan eens tegen in programma's, maar we kunnen ze niet identificeren en dus ook niet koppelen aan een filmdocument. Ze worden volgens de voorschriften steeds vermeld in het Redactiecommentaar bij de voorstelling, in afwachting van identificatie. Er breekt een moment aan waarop zo'n onbekende film toch een eigen filmdocument moet krijgen, en wel als hij minstens twee of drie keer voorkomt. We gaan dan over tot pseudo-identificatie. Dit gaat als volgt:

Opgelet: Wanneer later een volledige identificatie mogelijk wordt, is het voldoende om de tijdelijke pseudo-titel te vervangen door de definitieve titel. Controleer daarbij of de links naar de titelvariant wel correct zijn aangebracht. Verbeter eventuele foutieve links.
Zie ook Extra informatie toevoegen aan bestaand filmdocument

12. Hoe zoek ik alle speelfilms uit 1938 waarvan het veld Jaar niet is ingevuld?

Terug naar boven

13. Hoe vind ik alle speelfilms uit 1939 waarvan het veld Land niet is ingevuld?

14. Hoe voeg ik de vertoning van de eerste geluidsfilm toe aan een bioscoop-document?

Terug naar boven

15. Wat is een akte?
Een akte is een standaardmaat voor een rol film van 1000 voet = 305 meter = 13-15 minuten projectietijd zonder geluid. Vrijwel alle films voor 1911 waren een-akters; twee-akters kreeg je zelden te zien. De lengte was afgeleid van een "act", een optreden van een artiest in een variétéshow, dat eveneens nooit langer dan 15 minuten mocht duren. Een film en een live optreden waren dus uitwisselbaar in een programma. Nadien is de akte een standaardmaat gebleven. Tussen 1911 en 1918 zien we veel drie-akters op het programma verschijnen als half-lange speelfilms. Intussen komen ook de lange speelfilms op met een lengte van zes of meer akten (feature films). Dit wordt de standaard voor het hoofdprogramma vanaf 1918. De een- en twee-akters verhuizen tegelijkertijd als "short subjects" naar het voorprogramma.

16. Wie is wie
In de metadata van een document (knop Afbeelding:metadata.jpg) staat vermeld wie het document heeft bewerkt. Oude inlognamen zijn meestal gebaseerd op het studentnummer van de invoerder:
9806466 = Jorn      0158992 = Jelle        atvelde1 = Ankie
9830669 = Bas       0245895 = Kathleen     mpeek1   = Mike           0439592  = Dewi
9957111 = Finn      0130133 = Anne         bschude1 = Bregtje        dberkho1 = Joost

17. Hoe zoek ik op datum?
Lees de pagina Zoeken_op_datum

Terug naar boven

18. Hoe vermijd ik de autonummering van een nieuwe document?
Als je een nieuw document aanmaakt, krijgt dit document automatisch een nummer. Soms is het handig om zelf een naam te kunnen geven aan een document, bv bij templates. Je kunt als volgt de automatische naamgeving voorkomen bij het aanmaken van een nieuw document:

  1. Klik op Nieuw document aanmaken Afbeelding:NewDocument.jpg
  2. Kies een template en scroll naar beneden.
  3. Vink achter de vraag 'override auto filename?' het vakje aan:
    Afbeelding:OverrideAutonummering2.jpg
  4. Vul in het tekstvak de nieuwe naam in, aangevuld door .xml
  5. Klik op OK.

Bij het kopieren van een document moet je ook zelf de nummering aanpassen. Als je een document selecteert en op Copy klikt, wordt er een venster geopend waarin je het document een naam moet geven. Automatisch wordt hier de naam ingevuld van het originele document. Je moet de naam dus aanpassen door het 1 nummer hoger te geven.
Bv. Je kopieert Filmvoorstelling "PG19012.xml". Dan moet je de kopie het nummer "PG19013.xml" geven.
Afbeelding:CopyVenster.jpg
Maak je vervolgens automatisch een nieuw document aan, dan wordt er ook automatisch doorgenummerd vanaf "PG19014.xml".


19. Welke sneltoetsen kan ik gebruiken?
In OUI werken de volgende sneltoetsen:

XMetal heeft deze sneltoetsen:

Let op: de sneltoetsen van XMetal werken niet in het popup-venster waarin je naar links zoekt.

Terug naar boven

20. Hoe exporteer je data?
Hiervoor moet de beheerder van CCC je eerst specifieke toegangsrechten verlenen. In de map Publications (dus niet Publicaties) open je de map Import_Acces. In het andere venster verschijnen de namen van beschikbare exportopdrachten: Films, Personen, Filmvoorstellingen e.d. Kies een van deze opdrachten. Ga in het derde venster naar de menubalk en klik op de knop Build Publication. OUI begint nu een zip-bestand te genereren (het kan even duren) dat je kunt downloaden als je op de onderste link klikt bij Download. Unzip de inhoud naar de juiste map op de juiste schijf; het beste is om voor elke exportopdracht een aparte map te hebben. In het zip-bestand zitten verschillende txt-bestanden die je als tabellen in je eigen database kunt importeren.

Terug naar boven