Home

OUI downloaden

Queries FAQ

Cinema Context

Datamodel

 

De relationele database van Cinema Context bestaat uit verschillende datacollecties, die met elkaar verbonden zijn: films, bioscopen, personen, bedrijven, voorstellingen. Daarnaast zijn er nog enkele deelcollecties ter ondersteuning. Het datamodel beschrijft de structuur van de database. Je vindt op deze pagina een beknopte uiteenzetting van het datamodel. Enkele onderdelen van het datamodel worden gevisualiseerd in een diagram.

Films
De collectie Films bevat de titels van in Nederland vertoonde films en seriefilms. Behalve de oorspronkelijke titel en de Nederlandse titelvarianten worden alleen de meest noodzakelijke gegevens voor het beschrijven van een film in het model opgenomen: land van herkomst, jaar van productie, lengte, genre. Van seriefilms worden zowel de hoofdtitel als de subtitels van de afzonderlijke delen genoteerd. Een link naar de corresponderende webpagina van www.IMDB.com verschaft nadere details over een film. De filmkeuring is een deelcollectie en bevat de rapporten van de Centrale Commissie voor de Filmkeuring van 1928 tot 1960. De collectie Films is verbonden met alle andere collecties. De namen van distributeurs zijn afkomstig uit de collecties Bedrijven en Personen.
Datamodel van de filmtitel

Bioscopen
De collectie Bioscopen bestaat uit twee deelcollecties: Bioscoopgebouwen en Percelen. Het perceel is de geografische locatie, het adres waar een bioscoop zich bevindt. Op een perceel kunnen in de loop van de tijd verschillende bioscopen elkaar opvolgen. Een naamsverandering is al voldoende voor een 'nieuwe' bioscoop in hetzelfde gebouw. De deelcollectie Percelen geeft informatie over het adres, de bouwgeschiedenis, de architect, de eigenaar van het gebouw e.d. De bioscoop is altijd verbonden met een perceel; de informatie over de bioscoop richt zich op het gebruik van het gebouw: de naam, de opening en sluiting, de exploitant, de stoelencapaciteit. De namen van exploitanten zijn afkomstig uit de collecties Bedrijven en Personen. Nota bene: een reizende bioscoop is geen gebouw, maar een bedrijf.
Datamodel van de bioscoop

Personen
De collectie Personen bevat de namen van mensen die betrokken zijn geweest bij het vertonen of distribueren van films. Plaats en datum van geboorte en overlijden zijn toegevoegd om verwarring met anderen te voorkomen.

Bedrijven
De collectie Bedrijven bevat de namen van rechtspersonen zoals vennootschappen, stichtingen en andere organisaties. Sommige bedrijven hebben een dochtermaatschappij; deze formele band is in het model opgenomen. De namen van directieleden, commissarissen enz. zijn afkomstig uit de collectie Personen. Nota bene: een reizende bioscoop is een bedrijf, geen gebouw, dat films vertoont op uiteenlopende locaties. De database brengt dit tot uitdrukking door een relatie te leggen tussen een reisbioscoop en een filmvoorstelling. In alle andere gevallen is een directe link tussen een bedrijf en een voorstelling niet mogelijk.

Filmvoorstellingen
De collectie Filmvoorstellingen bevat de programma's, die elke week in een bioscoop worden vertoond. Een programma beschrijft een gebeurtenis op een bepaalde datum en plaats. Het kan uit verschillende onderdelen bestaan, bijvoorbeeld twee films en een optredende artiest. De locatie kan verwijzen naar een vast bioscoopgebouw of, wanneer het om een reizende bioscoop gaat, naar een perceel. The cinema programs in the database are arranged per week, not per day or per screening. All films shown in a venue during a full week – excluding the shorts on a supporting bill – are compiled as a single program. Multiple cinemas in the same building did not exist at the time. The weekly frequency resembles more or less the publication of ads in the newspapers, the source of the data.
Datamodel van een filmvoorstelling